Przepis i sposób przygotowania na: STRUCLA MAKOWA
-15 dag masła, 5 dag drożdży,3 łyżki śmietany 22%, 2 jajka, 2 żółtka, 2 czubate łyżki Cukru Drobnego , 1/3 łyżeczki soli
-masło do posmarowania formy
Składniki do maku: 40 dag maku, litr mleka, 15 dag masła, 15 dag sparzonych rodzynek,3/4 szklanki miodu, 4 jajka, szklanka Cukru Drobnego, 2 łyżki koniaku
Masa makowa: Mak umyć, przełożyć do garnka, zalać wrzącym mlekiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Osączyć i zemleć 3-4 razy. Roztopić masło, dodać miód, wanilię, rodzynki, mak i smażyć 15 minut, często mieszając. Ostudzić, dodać 4 żółtka utarte z Cukrem Drobnym marki Srebrna Łyżeczka, pianę ubitą z białek, alkohol i całość wymieszać.
Ciasto: Drożdże rozprowadzić śmietaną. Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i zagnieść niezbyt ścisłe, lśniące ciasto. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na duży prostokąt, pokryć nadzieniem, pozostawiając wolne brzegi, zwinąć, zlepić końce i przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. Ciasto piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzoną struclę polukrować i posypać posiekanymi migdałami.