STRUCLA MAKOWA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna (łyżki)

    40 dag
  • masło

    15 dag
  • drożdże

    5 dag
  • śmietana 22%

    3 łyżki
  • jajko

    2
  • żółtka jaj

    2
  • cukier drobny

    2 czubate łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • mak

    40 dag
  • mleko

    1 litr
  • miód

    3/4 szklanki
  • wanilia

    1 LASKA
  • rodzynki

    15 dag
  • jajko

    4
  • koniak

    2 łyżki
  • cukier drobny

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki do ciasta:-40 dag mąki pszennej
-15 dag masła, 5 dag drożdży,3 łyżki śmietany 22%, 2 jajka, 2 żółtka, 2 czubate łyżki Cukru Drobnego , 1/3 łyżeczki soli
-masło do posmarowania formy
Składniki do maku: 40 dag maku, litr mleka, 15 dag masła, 15 dag sparzonych rodzynek,3/4 szklanki miodu, 4 jajka, szklanka Cukru Drobnego, 2 łyżki koniaku
Masa makowa: Mak umyć, przełożyć do garnka, zalać wrzącym mlekiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Osączyć i zemleć 3-4 razy. Roztopić masło, dodać miód, wanilię, rodzynki, mak i smażyć 15 minut, często mieszając. Ostudzić, dodać 4 żółtka utarte z Cukrem Drobnym marki Srebrna Łyżeczka, pianę ubitą z białek, alkohol i całość wymieszać.
Ciasto: Drożdże rozprowadzić śmietaną. Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i zagnieść niezbyt ścisłe, lśniące ciasto. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na duży prostokąt, pokryć nadzieniem, pozostawiając wolne brzegi, zwinąć, zlepić końce i przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. Ciasto piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzoną struclę polukrować i posypać posiekanymi migdałami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 24.04.2012 10:53
lubię
bami 21.03.2012 22:46
Zapowiada się smakowicie :)
Barbara55 02.09.2011 15:43
moja babcia robiła najlepszą :-)
Adamorek 26.05.2011 10:37
spuer
iwona332 13.03.2011 12:07
super
rakow2 11.03.2011 16:15
super
Gosia32 23.02.2011 08:03
super
Krzysztof42 29.08.2010 14:11
lubię mak
iwa643 08.06.2010 07:09
oj lubie makowce

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat