Przepis i sposób przygotowania na: Strucla jagodowa
Kroki postępowania
Drożdże pokrusz i zalej ciepłym mlekiem i naczynie odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły.
Mąkę przesiej do dużej miski, następnie dodaj masło pokrojone w kostkę. Wymieszaj za pomocą łyżki. Następnie Wlej wyrośnięte drożdże.
Jajo wyparz, wybij, delikatnie roztrzep i dodaj do miski.
Następnie dodaj śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj także odrobinę soli.
Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrastało.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość podsyp je mąką i dokładnie je wyrób rękoma. Następnie rozwałkuj na dość cienki placek.
Owoce rozłóż na rozwałkowanym cieście. I złóż je na podobieństwo koperty.