Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla drożdżowa z ricottą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
drożdże 30 g
cukier 1/2 szklanki
mleko 1 szklanka
masło 100 g
jaja 2 sztuki
sól
ser ricotta 400 g
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
masło 30 g
mąka 4 łyżki
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla drożdżowa z ricottą

Kroki postępowania

1
1. W naczyniu rozrabiamy drożdże z cukrem, dodajemy letnie mleko, trzy łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Strucla drożdżowa z ricottą foto
2
2. Resztę mąki wysypujemy na stolnicę, dodajemy zaczyn, 2 jaja, sól, roztopione i ostudzone masło.
Krok 2 - Strucla drożdżowa z ricottą foto
3
3. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż stanie się lśniące i zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Strucla drożdżowa z ricottą foto
4
4. Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość, dzielimy je na dwie równe części.
Krok 4 - Strucla drożdżowa z ricottą foto
5
5. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości około 5 mm. Ser ricotta rozrabiamy z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jedną połowę rozsmarowujemy na jednym, a drugą na drugim rozwałkowanym cieście.
Krok 5 - Strucla drożdżowa z ricottą foto
6
6. Ciasto zawijamy w roladę, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajem i posypujemy kruszonką zrobioną z masła, cukru i mąki. Odkładamy na 15 minut, aby się "napuszyło".
Krok 6 - Strucla drożdżowa z ricottą foto
7
7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Gdy jest już gotowe, wykładamy i studzimy na kratce.
Krok 7 - Strucla drożdżowa z ricottą foto
8
8. Najlepiej smakuje jeszcze letnie, podane do kawy lub kakao.


Smacznego !!!
Krok 8 - Strucla drożdżowa z ricottą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 12.03.2014 12:29
widzę że u Ciebie same pyszności :-)
gosia56 12.03.2014 10:30
pyszna taka strucla
berys18 12.03.2014 07:43
ale pyszności
olkaaa 12.03.2014 07:35
ciekawy przepis
Kejti 11.03.2014 21:19
Smaczna taka strucla :-)
adelajda 11.03.2014 19:49
smakowite nadzienie tej strucli :)
caralajna 11.03.2014 18:14
świetny pomysł
Alex_M 11.03.2014 09:06
rewelacyjna strucla, chętnie bym teraz zjadła kawałeczek :) a talerzyk... mam takie w domu rodzinnym ;)
patryska76 11.03.2014 08:51
Wygląda apetycznie ;)
agnieszka131919 11.03.2014 08:11
super strucla
Janina 11.03.2014 08:04
Pyszności, mniam;)
Ewelina1991 11.03.2014 07:59
strucla mniam
norweska20 11.03.2014 07:59
apetycznie wygląda..dodatek ricotty super
Aga-25 11.03.2014 07:52
strucla pychota
Agnieszka-87-25 11.03.2014 07:42
pomysłowa pychota!
Mniam 11.03.2014 07:20
Lubię takie strucle, chociaż z ricottą nie jadłam :)
Renata9 11.03.2014 06:55
jaka smaczna strucla
Bernadeta1 11.03.2014 00:25
Jak zawsze smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak