Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla drożdżowa z makiem (ciasto)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 625 ml
margaryna w kostce 130 g
cukier 100 g
drożdże 50 g
żółtko jajek 3
mleko 250 ml
sól do smaku
cukier waniliowy 1
jajko 1
tłuszcz do formy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla drożdżowa z makiem (ciasto)

Przygotować rozczyn, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać mąke, rozczyn, sól i reszte mleka. Wyrabiać ciasto. Dodać roztopiony i lekko ostudzony tłuszcz i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Wówczas przykryć je pozostawiając w cieple do wyrośnięcia. Przyrządzić masę (przepis na masę znajdziecie w moim profilu). Wyrośnięte ciasto i masę makową podzielić na dwie części (na dwie strucle). Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować formując prostokąt o długości około 30 cm, szerokości 25 cm. Masę makową równo rozsmarować na cieście pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni po krótszej linii boku, cisto zwinąć w rulon, włożyć do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte strucle smarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec około 50 minut. Gotowe! Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak