Strogonoff po Wileńsku Przepis po dziadku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • łodyga selera pokrojona w kostkę

    1 sztuka
  • zielona papryka (świeża) krojona w kostkę

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • bulion wołowy

    400 ml
  • sherry

    60 ml
  • musztarda dijon

    1 łyżeczka
  • śmietana 12%

    250 ml
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • polędwica wołowa

    1/2 plastry
  • cebula

    1 sztuka
  • ryż

    750 (ugotowany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku rozgrzewamy olej i masło. Warzywa podsmażamy kilka minut i dodajemy wołowinę. Panierujemy mąką i smażymy mięso 3-4 minuty.

Dodajemy bulion, sherry, przyprawy i musztardę. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 80 minut.

Dokładnie mieszamy ze śmietaną. Na półmisku układamy z ryżem. Polewamy sosem, dodajemy wołowinę i gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rakow2 07.07.2011 18:17
nazwa fajna
kotlet 19.03.2011 23:46
świetny przepis
Marta98 29.01.2011 21:04
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat