Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z jelenia

5.0
(129)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto prosty przepis na gulasz z jelenia. Mięso duszone jest z dodatkiem wina czerwonego i pieczarek. Gulasz z jelenia podajcie z ziemniakami, kaszą lub świeżym chlebem pszennym. To niezwykle aromatyczne i smaczne danie obiadowe.

Składniki:

mięso z jelenia 500 gramów
marchew 2 sztuki
pieczarki 8 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Owoc jałowca cały Prymat 5-6 sztuk
wino czerwone 100 mililitrów
masło 2 łyżki
cebula 2 sztuki
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki
wywar warzywny 500-600 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z jelenia

Gulasz z jelenia to świetne danie, jeśli chcemy spróbować przyrządzić dziczyznę. W tym przepisie mięso jelenia zostało uduszone w wywarze z dodatkiem czerwonego wina, cebuli, pieczarek i marchewki. Gulasz z jelenia trzeba doprawić wyrazistymi przyprawami - najlepsze będą: rozmaryn, owoc jałowca i czarny pieprz.

1. Mięso z jelenia kroimy w niewielkie paski. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy.

2. Cebule kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa i całość dalej smażymy.

3. Po chwili dorzucamy pokrojone pieczarki. Gdy mięso się już przyrumieni do rzucamy marchewkę pokrojoną w kostkę i całość zalewamy winem.

4. Dorzucamy kilka kulek jałowca i trochę rozmarynu. Czekamy aż wino nam odparuje. Następnie podlewamy wywarem warzywnym (lub wodą) i dusimy aż mięso będzie miękkie.

5. Na koniec dodajemy kawałek masełka, aby sos zrobił się aksamitny. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradca Smaku 07.08.2019 08:46
W przepisie jest napisane, żeby mięso dusić do miękkości. Zdarza się, że dodając przepisy, użytkownicy nie określają całkowitego czasu przyrządzenia potrawy, lecz jego przygotowania.
AnastazjaR 25.07.2019 09:06
I naprawdę wystarczy 30 minut? Ostatnio przeglądam przepisy z jeleniem w roli głównej i 2-3 godziny duszenia to wg nich minimum.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak