Stroganow z jelenia

Stroganow z jelenia

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Nie spodziewajcie się w tym przepisie wołowiny, będzie jeszcze bardziej wybornie! Postawiłam na wspaniałe i delikatne mięso jelenia. Dziczyzna świetnie sprawdziła się w tym daniu. Finalnie z tej kompozycji smaków powstało ciekawe, aromatyczne i niezwykle smaczne danie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Stroganow

  • udziec z jelenia

    700 gramów
  • pieczarki

    250 gramów
  • korniszony

    200 gramów
  • passata pomidorowa

    200 mililitrów
  • bulion wołowy

    150 mililitrów
  • śmietana kwaśna

    4 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • owoc jałowca

    5 sztuk
  • papryka słodka

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • papryka ostra Prymat

    0.5 łyżeczki
  • smalec

    1 łyżka
  • pieprz czarny mielony

    4 szczypty
  • sól

    5 szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w plastry w poprzek włókien, a następnie w podłużne kawałki. Mięso oprószamy mąką i mieszamy, aby każdy kawałek mięsa dokładnie pokryła mąka.

W rondlu do duszenia rozgrzewamy smalec. Na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucamy porcję mięsa i obsmażamy, aby mięso przyrumieniło się z każdej strony. Podsmażone mięso przekładamy na talerz, pozostawiając tłuszcz w rondlu. Wszelkie przyrumienienia na dnie rondla są jak najbardziej wskazane. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę i chwilę smażymy.

Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i dalej smażymy na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy pieczarki oraz cebula delikatnie się przyrumienią całość zalewamy winem. Jeśli coś przywarło do dna, przy pomocy drewnianej łyżki ściągamy wszystkie smaki z dna patelni. Dodajemy pomidory, bulion wołowy, mięso, pokrojone korniszony oraz wszystkie przyprawy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel i dusimy przez godzinę.

Pod koniec gotowania dodajemy zahartowaną śmietanę i jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Stroganowa podajemy z pajdą pachnącego, świeżego chleba.

Jagódka17
* użyłam domowego bulionu ** użyłam wina Corte alle Mura Chianti

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat