Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stokrotka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dkg
cukier 5 dkg
roztopione masło 4 dkg
mleko ciepłe 1/2 szklanki
drożdże 2,5 dkg
cukier waniliowy 1 sztuka
skórka z cytryny 2 łyżeczki
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Stokrotka

Drożdże z 1 łyżką cukru,połową mleka i 2 łyżkami mąki dobrze rozmieszać,odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

W misce wymieszać pozostałą mąkę,żółtko utarte z cukrem i cukrem waniliowym,otartą skórkę z cytryny,pozostałe mleko a następnie dodać podrośnięty rozczyn i dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie.

Następnie dodajemy roztopione masło i znów dobrze wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścian naczynia i naszej ręki.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia.

Wyjmujemy ciasto na stolnicę lekko opruszoną mąką i dzielimy na 7 części.Formujemy z każdej kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt kwiatka (1 kulkę na środku a pozostałe dookoła)

Np. szprycą nakładamy marmoladę w miejscu łączenia się kuleczek.

Białkiem lub mlekiem smarujemy bułeczki i posypujemy kruszonką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy około 15-20 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 29.12.2013 13:09
ładne są:)
Kulinarna Ja 12.07.2013 17:26
ślicznie się prezentuje!
iziona 20.05.2013 18:49
Sliczne i pomysłowe te stokroteczki
Magula 20.05.2013 13:27
fajny pomysł na drożdzówki
miki47 20.05.2013 11:28
bardzo apetyczny przepis
Pyszota 20.05.2013 11:13
super wygląda
Marta1986 20.05.2013 11:07
pyszne mniam
bogusia19 20.05.2013 11:07
pięknie wyglądaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak