Stek z karkówki z sosem słodko-kwaśnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • karkówka

    12 plastrów
  • ketchup pikantny

    1 szklanka
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • sól do smaku

  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku

Sos

  • papryka czerwona

    1 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • chili

    1/2 łyżeczki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    szczypta
  • ocet

    5 łyżek
  • cukier drobny

    12 dag
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Steki umyć osuszyć ręcznikiem papierowym,natrzeć solą pieprzem przyprawą do steku oraz szczyptą papryki słodkiej. W miseczce wymieszać ketchup z miodem,posmarować z każdej strony steki,przykryć wstawić do lodówki na minimum 4 godziny po czym kłaść na rozgrzany dobrze ruszt opiec na dużym ogniu aby zamknąć soki mięsa,po czym grillować na średnim żarze aż mięso będzie miękkie. Przyrządzić sos: Paprykę umyć wydrążyć z nasion zmielić przez maszynkę do mięsa razem z obranymi ząbkami czosnku. W rondelku zagotować szklankę wody z cukrem i octem,zmieloną paprykę i gotować często mieszając około czterdziestu minut aż sos dobrze zgęstnieje a woda wyparuje w między czasie doprawić do smaku solą pieprzem cayenne i chili Podawać mięso z zimnym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 27.07.2014 09:10
Konkretne jedzenie na dużego głoda :)
barbara11561 27.07.2014 01:19
pyszne danie:)
mufinka79 27.07.2014 00:22
Pyszny obiadek :)
norweska20 27.07.2014 00:18
kawał dobrego mięsa
IlonaAlbertos 26.07.2014 23:49
Apetyczne, dobrze doprawione mięsko.
Wiktoria29 26.07.2014 23:04
super pomysł
Iwusia 26.07.2014 22:40
piękna te steki, a jak muszą fantastycznie smakować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat