Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
350 g -
masło
175 g (zimne) -
woda zimna
4 łyżki -
sól
1/2 łyżeczki
Nadzienie
-
jabłka antonówki
8-10 szt -
sok z cytryny
3 łyżki -
cukier
100 g -
mąka kukurydziana
1 łyżka -
cynamon
1 łyżeczka -
masło
15 g
Dodatkowo
-
mleko
60 ml
Sposób przygotowania
Ciasto
Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, sól i wodę. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez pół godziny. Tortownicę o wymiarach 23 cm smarujemy masłem. 2/3 ciasta wałkujemy na cienki blat. Krążek ciasta powinien być większy od dna tortownicy o 5-6 cm. Ciasto delikatnie nawijamy na wałek, przekładamy do formy i lekko dociskamy do boków.
Formę wypełniamy jabłkami, delikatnie je dociskając. Na wierzchu jabłek układamy wiórki masła. Pozostałą część ciasta należy rozwałkować na blat o wielkości średnicy formy. Przykrywamy nim jabłka i łączymy z bokami ciasta formując dookoła wałeczek. Z resztek ciasta wycinamy jesienne ozdoby i zdobimy nimi ciasto. Wierzch smarujemy mlekiem. Na środku ciasta robimy małe nacięcie nożem, aby zbierająca się para mogła swobodnie znaleźć ujście.
Nadzienie
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cynamon, mąkę kukurydzianą i cukier mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy jabłka i dokładnie mieszamy, aby jabłka pokryły się mieszanką. Paj wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 45 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoty kolor. W połowie czasu pieczenia możemy przykryć ciasto, aby za bardzo się nie zrumieniło.
Paj smakuje genialnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto proponuję podać z gałką waniliowych lodów.
- bardzo ważny jest rodzaj użytych jabłek. Jabłka powinny być winne i kwaskowe.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się