Przepis i sposób przygotowania na: Śródziemnomorskie pulpeciki z suszonymi pomidorami
Na początek zalewamy suszone pomidory (ja miałem bez zalewy) białym winem i odstawiamy na około 30-40 min.
W międzyczasie przygotowujemy pulpety: do mięsa mielonego dodajemy po kolei jajko, sól, pieprz, oliwę, bułkę tartą (tyle aby masa była jednolita), zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobno cebulę. Mieszamy dokładnie i wyrabiamy kulki odrobinę większe od orzecha włoskiego, obtaczamy je w bułce i podsmażamy na patelni.
Gdy pomidory zmiękną ustawiamy je na ogniu i zagotowujemy, dolewamy bulion, a gdy znowu nam wszystko zakipi dolewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku, solą pieprzem i cukrem.
Makaron gotujemy al'dente wg przepisu na opakowaniu.
Gdy pulpeciki będą już złote przerzucamy je do sosu, chwilę podgotowujemy i podajemy na makaronie posypane koperkiem.
wskazówki:
Aby łatwiej było formować kulki z mięsa, należy ręce wysmarować olejem.
Można użyć wina słodkiego albo półsłodkiego, wtedy po prostu używamy mniej cukru. Słodki sos fajnie kontrastuje z kwaśnymi suszonymi pomidorami.
Dobrze smakuje podawane z winem którego użyliśmy do gotowania.
życzę smacznego!