Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spätzle z pulpecikami w sosie

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kluski 250 g (spatzle lub lane)
cebula 2 szt
ząbek czosnku 1 szt
bulion wołowy 500 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka
por (biała część) 1 szt
mięso mielone wieprzowe 250 g
jajko 1 szt
koperek 4 łyżki
szczypiorek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Spätzle z pulpecikami w sosie

Spätzle gotujemy w osolonym wrzątku, przelewamy zimną wodą, odcedzamy.
Cebule i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle ( większym rondelku). Zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia, miksujemy na gładko i dodajemy posiekanego pora, wstawiamy z powrotem na palnik i dusimy na wolnym ogniu.
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekanym koperkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy lepimy malutkie pulpeciki i wrzucamy do sosu. Dusimy do momentu, kiedy pulpeciki ugotują się. Mąkę rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do sosu, lekko zagęszczając go. Do sosu wrzucamy spätzle, posiekany szczypiorek i dokładnie (lekko) mieszamy. Podajemy na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 27.10.2015 13:29
pysznie wygląda
patryska76 26.10.2015 22:30
smakowite danie!
danusia19671 26.10.2015 18:40
Pyszotka ;)
Aleksandra/Olcia 26.10.2015 13:27
dostałam ślinotoku! pysznie wygląda
JulkaTomeczek 26.10.2015 13:00
Smaczne danie
Jumper123 26.10.2015 12:21
super przepis na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak