Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spaghetti

    500 g
  • oliwa

    4 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    100 ml
  • pomidorki koktajlowe

    15 szt
  • parmezan starty

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekany czosnek do zeszklenia.
Dodajemy wino i pastę pomidorową i trzymamy na mocnym ogniu, aż wino prawie całkowicie odparuje.
Wrzucamy umyte i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, pilnując, aby stały się miękkie, ale się nie rozpadały. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotujemy makaron, pilnując czasu podanego na opakowaniu – makaron musi być lekko twardy, czyli al dente, a nie rozgotowany. Dodajemy do przygotowanego sosu odcedzony makaron, całość dokładnie mieszamy.Podajemy posypane świeżo startym serem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 25.09.2013 15:24
z winem jeszcze chyba nie jadłam :)
malaczarna23 20.02.2013 10:34
pycha
Joanna46 20.02.2013 07:07
Proste i pyszne
Gary Michy 20.02.2013 00:12
Mnim uwielbiam pomidory, uwielbiam spaghetti :)
Justyna92 20.02.2013 00:00
pychaaa
rosik93 19.02.2013 23:42
Ciekawe
Adamorek 19.02.2013 23:33
mniamciu
Bernadeta1 19.02.2013 23:07
pysznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat