Spaghetti z krewetkami na ostro

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • garsć makaronu spaghetti

    na 2 osoby
  • 100g surowe krewetki królewskie (u mnie rozmrożone)

  • 1/2 papryczki ostrej suszonej

  • 2 ząbki czosnku

  • oliwa

  • chlust wina białego wytrawnego

  • odrobina cytryny

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente. w Miedzyczasie robimy sos. Na oliwie przesmażyłam rozgnieciony nozem czosnek, wyciągnełam gdy sie zaczął rumienic i na deseczce drobno posiekałam. Na oliwe wrzuciłam papryczkę, krewetki, posiekany czosnek, chlust wina. Smażyłam chwile do uzyskania mocno rózowego koloru z każdej ze stron (ok. 2-3 min.). Posypałam swiezo zmielonym pieprzem, odrobina soli. Gdy wino odparowało wrzuciłam spaghetti, zamieszam, polałam jeszcze odrobiną oliwy z oliwek, skropiłam cytryną, posypałam pietruszka. I gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
elzbietar64 01.05.2012 22:38
zobaczyłam zdjęcie i wiem że muszę takie zrobić
ilka_86 28.10.2011 21:50
smaczne
Sarenka 15.09.2011 17:59
Bardzo brakuje mi krewetek. Jadalam juz krewetki z makaronem niejednokrotnie i szczerze moge polecic.
patusia 29.05.2011 23:29
pycha
jolaxa1 06.03.2011 19:57
mniam
eli_555 28.02.2011 21:52
pyszne danko
Emilia22 23.09.2010 17:07
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat