Spaghetti z cynamonowymi jabłkami.

Spaghetti z cynamonowymi jabłkami.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    4 duże sztuki
  • masło 82%

    1 łyżka
  • rodzynki

    pół szklanki
  • cukier trzcinowy

    2 kopiaste łyżki
  • sok z cytryny

    niewielka ilość
  • cynamon mielony

    według uznania
  • makaron spaghetti

    20 dag
  • sól

    do gotowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nie wiem jak dla Was ale dla mnie jesień to zapach i smak cudownej szarlotki, słodkich jabłek, aromatycznego cynamonu i gorącej herbaty, zwłaszcza gdy za oknem zimno i pada deszcz. A jak nie ma możliwości upiec szarlotkę to można przygotować pyszny podwieczorek. Makaron z jabłkami ?...czemu nie. Zapewniam, że będzie pysznie. Spróbujcie, wystarczy tylko pół godzinki i kilka składników. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier trzcinowy i cały czas mieszając chwilę przesmażamy, uważamy, żeby nie przypalić, następnie dodajemy pokrojone jabłka, lekko skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy rodzynki i dusimy do miękkości, ale nie rozgotowania, na koniec dodajemy cynamon według uznania i ewentualnie cukier do smaku.

2. W tym czasie gdy jabłka się duszą, gotujemy w osolonej wodzie makaron, miękki dokładnie odcedzamy.

3. Na talerze nakładamy po porcji makaronu i jabłek. Od razu podajemy i smacznego życzę.
Z przepisu wychodzi porcja dla dwóch osób.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

03.06.2018 10:09
Fajne danie.

Jagódka17

12.01.2018 16:20
świetne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat