Spaghetti z Bolognese z pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mięso mielone wołowe

    50 dag
  • makaron spaghetti

    20 dag
  • przecier pomidorowy

    500 ml
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • pieczarki

    20 dag
  • cebula szalotka

    1 szt
  • ser żółty

    15 dag

przyprawy

  • chilli

    1/3 łyżeczki
  • sól i pieprz

  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie obieram szalotke i drobno siekam.

Pieczarki myję i drobno siekam. Kiedy mieso będzie usmażone dodaję pieczarki i cebulę i dolewam ok 50 ml wody, zmniejszam ogień, duszę. Nastepnie wlewam koncentrat pomidorowy oraz przecier pomidlrowy. Duszę jeszcze ok 5 min aż sos będzie gęsty.

Międzyczasie gotuję makaron tak jak na instrukcji na opakowaniu. Makaron podaje z sosem na dwa sposoby.

Pierwszy sosem polewam makaron i posypuję serem lub sosem czosnkowym. Drugi makaron mieszam z sosem i podaje posypany serem lub polany sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat