Spaghetti carbonara

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

  • cebula

  • smietana 18%

  • boczek

  • szynka

  • serek topiony

    3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynkę, boczek lub kiełbasę pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w kosteczkę. Pokrojone składniki wrzucić do garnuszka (dolać trochę oliwy do smażenia). Chwilę podsmażyć – pamiętaj żeby cebula była lekko zeszklona, nie przypalona. Jak cebulka będzie dochodzić to dolej trochę mleka lub śmietanki. Chwilę później dorzuć serki (połam je na kawałeczki – szybciej się stopią). Musisz cały czas mieszać, żeby sos się nie przypalił. Jak serki się zupełnie stopią – sos jest gotowy. Jeśli masz ochotę do sosu można wrzucić brokuły lub szpinak. Ugotowany makaron wyłóż na talerze, polej na wierzchu sosem. Wierzch posypać startym parmezanem i udekorować liściem bazylii.
Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 09.08.2012 16:42
smaczny
Fiffi 06.08.2012 23:17
pycha
Renata22 22.04.2012 18:43
moje smaki
misia53 22.04.2012 14:46
fantastyczny przepis
Aneta41 21.04.2012 13:04
jeszcze nie jadłam takiego spagetti
barbara11561 11.04.2012 21:23
pyszne,dawno nie robiłam:)
ewka1978 11.04.2012 15:30
Takiego przepisu szukałam. Dzięki
Norgiusz 18.03.2012 08:10
tresciwa potrawka:)
jasiek 07.03.2012 11:23
ja robię z jajkiem
Anna152 06.03.2012 07:28
superrrrr

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat