Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Ostatnio oglądając jakiś program, natknęliśmy się na oto danie. Danie uwielbiane przez narody, jednak przez rodowitych mieszkańców, nie. Różne wersje słyszeliśmy, że nie ma sosu bolońskiego, że nie ma spaghetti po bolońsku…a wśio radno! Smakuje pysznie, zwał, jak zwał! Wy się „bijcie”, my jemy! :P
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • boczek surowy

    200 gramów
  • cebule

    2 sztuki
  • seler naciowy

    2 sztuki
  • mięso mielone wieprzowe

    250 gramów
  • mięso mielone wołowe

    250 gramów
  • wino czerwone

    200 mililitrów
  • passata pomidorowa

    400 mililitrów
  • mleko 3,2%

    250 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek kroimy w paski. Wytapiamy na rozgrzanej patelni, dodając posiekane cebule, pokrojoną marchew i seler. Mięso mielone wrzucamy, rozdrabiając je. Zalewamy winem, odparowujemy. Zalewamy passatą, dodajemy listki oregano, dusimy przez 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy szklankę mleka i redukujemy sos. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat