Spagetti quattro stagioni czyli sosie trzech serów

Spagetti quattro stagioni czyli sosie trzech serów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron wstążki

    0,5 kg
  • ser camembert

    10 dkg
  • śmietana 12-procentowa

    150 ml
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    2 szczypty
  • mleko

    1/2 szklanki
  • bulion

    1 kostka
  • oliwa

    4 łyżki
  • rokpol

    10 dkg
  • ser gouda

    20 dkg
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Spagetti quattro stagioni czyli sosie trzech serów

Dajemy na patelnię oliwę. Wlewamy mleko, nim się rozgrzeje, następnie dodajemy starty ser żółty, rokpol, cammembert i kostkę rosołowa. Dodajemy pieprz i bardzo powoli mieszamy na wolnym ogniu. Czekamy kilka minut aż wszystko się rozpuści i dodajemy śmietanę. Dusimy jeszcze z 5 minut i sos gotowy. W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Podajemy sos na makaronie nie mieszając wcześniej. Można udekorować świeżą bazylią lub pietruszką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Marta98 07.02.2011 21:02
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat