Sowy.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sowy

    10 sztuk
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • tłuszcz do smażenia

  • jajo całe

    1-2 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    150 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sowy. foto
Sowy obmywamy zimną wodą i kładziemy na ręczniku papierowym do momentu wyschnięcia. Każdą sowę solimy wg uznania.
Krok 2 - Sowy. foto
Na talerzu rozbijamy jajka, na drugim wysypujemy bułkę tartą.
Sowę obtaczamy w jajku a następnie w bułce.
Krok 3 - Sowy. foto
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Może być to rama lub olej.
Smażymy jak kotlety na złocisty kolor. Można teraz popieprzyć sowy.
Krok 4 - Sowy. foto
Sowy są delikatne i lepiej je smażyć na małym ogniu.
Podajemy z chlebem/bułką lub jak ktoś woli z ziemniakami.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 29.09.2013 08:42
takich grzybów jeszcze nei jadłam ciekawe
Jadwiga/Jaga85 28.09.2013 20:40
Ńigdy nie jadłam, ale trzeba to zmienić:)
Agata3 28.09.2013 18:47
Lubię takie sowy, pyszniutkie są ;)
sasanka 28.09.2013 18:33
pyszne kotleciki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat