sos ze świezych podgrzybków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podgrzybki

    50 dag
  • masło

    3 dag
  • cebula

    3 dag
  • mąka

    4 dag
  • śmietana

    1/2 szkl
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić z piasku, jeśli trzeba, szybko opłukać, drobno posiekać; cebulę posiekać, dodać do grzybów. Grzyby zalać szklanką wody, dodać masło i powoli ugotować na silnym ogniu pod przykryciem; gdy grzyby są miękkie a odparowane, trochę je podsmażyć i zrumienić, uważając, aby się nie przypaliły. Śmietanę wymieszać z mąką na gładką masę, wlać do miękkich grzybów, mieszając zagotować, dodać trochę wody, odstawić. Do podprawionych grzybów dodać sól i pieprz do smaku, zagotować, zaraz podawać. Sosu tego używać do klusek, sypkiej kaszy, ziemniaków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat