Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos ze swieżych maślaków

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maślaki 50 dag
cebula biała 1 sztuka
masło 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
ziele angielskie 2 sztuki
Bulion grzybowy 1 kostka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos ze swieżych maślaków

Kroki postępowania

1
Grzyby oczyszczamy z igliwia ,obieramy nożykiem skórkę z kapeluszy,nastepnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Sos ze swieżych maślaków foto
2
Masło rozpuszczamy na duzej patelni,dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę ,wrzucamy grzyby i wszystko razem dusimy pod przykryciem 20 minut,od czasu do czasu mieszając.

W rondelku zagotowujemy litr wody z kostką bulionową wrzucamy podduszone grzyby z cebulą dodajemy ziele angielskie-2 ziarenka do smaku,oraz solimy ,gotujemy wszystko razem około 15 minut.Z mąki i niewielkiej ilości wody robimy zawiesinę i zageszczamy sos,doprawiamy pieprzem,chwilę gotujemy
Krok 2 - Sos ze swieżych maślaków foto
3
Zestawiamy z ognia i podbijamy sos śmietaną .Podajemy z ziemniakami. Smacznego:)
Krok 3 - Sos ze swieżych maślaków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 23.09.2013 15:19
uwielbiam takie sosiki jednak wolę ciemny, wczoraj też robiłam :D
fotoviderek 23.09.2013 08:26
Rewelacyjny sos:)
sylwia_mc 23.09.2013 04:25
Nie ma to jak taki sosik
Lukasz 22.09.2013 21:25
uwielbiam taki sosik
marcia7 22.09.2013 20:03
pyszny do bitek
gosia1988 22.09.2013 19:09
super sosik
Renata9 22.09.2013 18:59
pyszny sosik grzybowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak