Przepis i sposób przygotowania na: Sos z papryki i cebuli na zimę.
Wykonanie:
1. Papryki myjemy i osuszamy. Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części. Cebulę i czosnek obieramy i również kroimy na mniejsze części.
2. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, przesmażamy uważając żeby za mocno nie zrumienić. Następnie wrzucamy paprykę i dusimy do miękkości wszystkich warzyw często mieszając. Pod koniec duszenie należy cały czas mieszać, żeby pasty nie przypalić. W trakcie duszenie dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
3. Gdy warzywa będą miękkie usuwamy liść laurowy i ziele angielskie, a następnie dokładnie miksujemy na gładki sos.
4. Do sosu dodajemy cukier, ocet jabłkowy, sól i przyprawy do smaku. Dusimy jeszcze kilka minut cały czas mieszając.
5. Następnie gorący sos przekładamy do słoiczków, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania. Gorące słoiki odwracamy do góry dnem, przykrywamy grubym ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie przenosimy do spiżarni.
6. Smacznego.