Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z maślaków do obiadu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maślaki 40 dag
woda 0,5 szklanki
śmietana 30% 1 szklanka
masło 1 łyżka
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z maślaków do obiadu

Maślaki oczyszczamy, większe pozbawiamy skórek z kapeluszy, na mniejszych pozostawiamy. Małe maślaki dajemy w całości, a większe kroimy na pół. W szerokiej i wysokiej patelni (moze być wok) topimy masło i przez 2-3 minuty przesmażamy na nim maślaki, po czym wlewamy wodę, dodajemy sól i pieprz oraz nieco koperku i dusimy całość do czasu aż woda w większości wyparuje, po tym czasie wlewamy śmietankę i całość smazymy na wolnym ogniu do czasu aż sos lekko zgęstnieje. Sosem polewamy ziemniaki lub pieczeń, równie dobrze smakuje razem z chlebkiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 11.11.2012 13:29
Zjadłabym z ochotą.
medi 03.11.2012 11:35
uwielbiam maślaki,ja robię podobny tylko daję jeszcze cebulki i zielonej pietruszki:)
cukiereczek 03.11.2012 08:58
najlepszy niż te z torebki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak