Sos z kurek na maśle i śmietanie.

Sos z kurek na maśle i śmietanie.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurki

    200 g
  • masło

    2 łyżki
  • smietana 18%

    5 łyżek
  • sól

  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos z kurek na maśle i śmietanie. foto
Na patelni rozgrzać masło.Gdy masło rozpuści się na patelni dodać do niego opłukane i pokrojone na nieco mniejsze kawałki kurki. Chwilę podsmażać kurki na maśle na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 - Sos z kurek na maśle i śmietanie. foto
W międzyczasie jak kurki się podsmażają obsypać je solą czosnkową. Jak kurki zmiękną,chwilę się już podsmażą dodać do nich śmietanę.
Krok 3 - Sos z kurek na maśle i śmietanie. foto
Całość zamieszać i jeszcze chwilkę razem podduszać,podsmażać.Pod koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sos można wykorzystać na wszelaki sposób-podać go z ryżem, kaszą, makaronem w zestawie z ulubionymi dodatkami,mięsem.Sosik w smaku jest delikatny,z maślaną nutą,przyjemnie pachnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 17.07.2013 11:31
pysznie wygląda, dawno nie jadłam
Zdzisław 17.07.2013 11:09
dla mnie same pyszności
Paolcia 17.07.2013 10:35
bardzo dobre :) polecam
Renata9 17.07.2013 10:19
pyszne kurki, uwielbiam je

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat