Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z grzybów leśnych

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 45 dag
ser ricotta 10 dag
śmietana 30% 200 ml
cebula 1 sztuka
masło klarowane 1 łyżka
sól do smaku
pieprz
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z grzybów leśnych

Grzyby dokładnie czyścimy, maślaki dodatkowo obieramy. Kroimy w cienkie paski.

Zalewamy 1 litrem letniej wody i gotujemy przez 5 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć.

Grzyby odcedzamy (wywar możemy np. odparować, zamrozić i wykorzystać do przygotowania sosów zimą, albo użyć do przyrządzenia zupy).

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy przez 2 minuty na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy grzyby oraz śmietanę.

Dusimy na niewielkim ogniu przez 5 minut.

Dorzucamy ricottę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

inka2012 24.08.2014 11:00
ciekawe połączenie
norweska20 04.05.2014 18:39
uwielbiam taki sosik..pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak