Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z boczniaków

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
olej 1 łyżka
masło 1 łyżka
boczniaki 20 dag
śmietana 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 1 łyżka
przyprawa uniwersalna Kucharek 1/2 łyżeczki
pieprz do smaku
sól do smaku
sos sojowy do smaku

Porada

Sos z boczniaków to wspaniały dodatek do mięsa lub placków ziemniaczanych

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z boczniaków

Kroki postępowania

1
Boczniaki umyć pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę.
Krok 1 - Sos z boczniaków  foto
2
Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Sos z boczniaków  foto
3
Wsypać boczniaki, dodać masło.
Krok 3 - Sos z boczniaków  foto
4
Chwilę podsmażyć, wlać 2-3 łyżki wody, gotować 5-7 minut.
Krok 4 - Sos z boczniaków  foto
5
Śmietanę połączyć z mąką i mieloną papryką, przyprawą uniwersalną i odrobiną wody
Krok 5 - Sos z boczniaków  foto
6
Połączyć z grzybami, zagotować.
Krok 6 - Sos z boczniaków  foto
7
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 7 - Sos z boczniaków  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 16.11.2014 17:13
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak