Sos tatarski staropolski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • g majonezu

    300
  • łyżka tartego chrzanu

    1
  • mała łyżeczka gładkiej musztardy np. stołowej

    1
  • łyżka posiekanego koperku

    1
  • śmietana

    3-4 gęsta
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku:
  • sól

    do smaku:
  • Opcjonalnie:

    do smaku:
  • cukier

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzybki i ogórki pokroić w drobniutką kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną, chrzanem i musztardą. Dodać grzybki, ogórki i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić pod szczelnym przykryciem na kilka-kilkanaście godzin do lodówki aby smaki się przegryzły. Podawać do ryb pieczonych, smażonych, mięs, wędlin, jaj na twardo i kanapek...Taki sos można przechowywać w słoiku, w lodówce przez kilka-kilkanaście dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
natii3624 11.05.2012 19:14
super ;)
jeanette_v 16.02.2012 12:14
Jejciu- normalnie mistrzostwo smaku!.
Ewa104 14.10.2010 11:40
Uwielbiam sos tatarski a Twój jest w dodatku pięknie podany.
bogumiła3 14.09.2010 00:21
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat