Sos szpinakowy z kurczakiem do makaronu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak świeży lub mrożony

    300 gram
  • pierś z kurczaka

  • jajko

  • śmietana 12%

    100 ml
  • masło do smażenia

  • makaron penne

  • sól

  • pieprz

  • Kucharek przyprawa do potraw

  • czosnek

    4 ząbki
  • przyprawa do kurczaka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju, a w międzyczasie szpinak myjemy i siekamy.
Zdejmujemy usmażonego kurczaka z patelni i odkładamy do miseczki.
Siekamy czosnek, na patelni roztapiamy masło, wrzucamy czosnek i smażymy przez minutę, następnie dorzucamy szpinak.
Szpinak smażymy aż wyparuje z niego woda co jakiś czas mieszając.
Jajko roztrzepujemy ze śmietaną i z przyprawami. Kiedy woda ze szpinaków wyparuje zalewamy go śmietaną z jajkiem i smażymy aż sos ładnie się połączy.
Przed samym końcem dodajemy pierś z kurczaka dokładnie mieszamy i gotowe:)
Na talerze nakładamy makaron,a na niego szpinak.
Smacznego:)
Można posypać startym żółtym serem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 28.08.2014 20:26
Dobre danie.
Agnieszka-87-25 28.08.2014 15:18
pyszności dla mnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat