Sos śliwkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • suszone śliwki

    25 dag
  • czosnek

    3 ząbki
  • rosół

    1 szklanka
  • koperek

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć, zalać ciepłą przegotowaną wodą odczekać na chwilę aż namokną, usunąć pestki i dalej gotować w tej samej wodzie, rozgotować je. Śliwki przepuścić przez maszynkę a następnie przetrzeć przez sitko. Zalać je rosołem tak aby powstała konsystencja rzadkiej śmietany. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę, połączyć z solą i pieprzem . Koperek umyć, osączyć i drobno posiekać, wsypać do sosu, wszystko zagotować. Sos podawać do mięsa z drobiu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat