Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos śliwkowo- pigwowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 1 ,5 kg
cukier brązowy 1/2 kg.
Cynamon mielony Prymat 2 łyżki
owoce pigwowca 1 kg
Goździki całe Prymat 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos śliwkowo- pigwowy

Śliwki umyć wypestkować i przełożyć do garnka ,zasypać cukrem dodać goździki.

Owoce pigwowca umyć ,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki ,dodać do garnka z śliwkami ,i zacząć dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło.

Po około 2 godzinach wyjąć goździki, sos przelać do misy blendera i zmiksować na gładką masę .

Gorący sos można przelać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować.

Bez pasteryzacji sos może stać w lodówce około tydzień , doskonały dodatek do jogurtu naturalnego ,placuszków na słodko, ryżu ,kaszki...... itp.

SMACZNEGO .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 24.09.2016 23:46
bardzo interesujący sos
olkaaa 23.09.2016 19:13
muszę spróbować
kd045 23.09.2016 13:46
bardzo smaczny przepis ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak