Sos serowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1 kostka
  • ser cheddar

    30 gr
  • ser ementaler

    30 gr
  • serek topiony

    1 sztuka
  • mąka

    3 łyzki
  • mleko

    pół szklanki
  • pieprz

    do smaku
  • do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

est to sosik który dodaje do wielu potraw, więc zamieszczam jeden ogólny przepisik. z mąki i masła robimy w rondelku zasmazke. PO chwili dodajemy mleko, mozna zimne, ja preferuje gorące, pozwalamy gotowac się 3/4 minuty. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy starte sery i serek topiony, doprawiamy do smaku i gotowe. MOzna również robić różne wersje tego sosiku, i tak jest doskonały, np z pomidorkami, papryką lub moja ulubiona wariacja ziołowo czosnkowy :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joanna108 26.08.2011 07:44
dla mnie rzecz idealna :)
kriso 13.04.2011 10:51
fajny sosik :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat