Sos pomidorowy z ziołami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidor

    50 dag
  • cebula

    3 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • goździki

  • tymianek

    1 szt
  • liść laurowy

    1 szt
  • rozmaryn

  • pieprz

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gorąca wodą sparzyć pomidory, a następnie obrać ze skórki. Pokroić w ósemki i włożyć do rondla. Cebulę obrać, opłukać i drobno pokroić i włożyć do pomidorów. Goździki, tymianek, rozmaryn, liść laurowy zawinąć w kawałek gazy, związać i włożyć do pomidorów. Dusić na małym ogniu do uzyskania gęstego piure. Przyprawy wyjąć, a resztę zmiksować albo przetrzeć przez sitko. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Sos można podawać z makaronem, mięsem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
GGABI 25.09.2012 22:54
jest smaczny
Ewa95 18.12.2011 09:47
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat