Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowy z pomidorkami na zimę

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 3 kg
pomidorki koktajlowe 2 szklanki
oregano
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowy z pomidorkami na zimę

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w dość duże kostki. Wrzucić je po pokrojeniu do garnka, posypać nieco solą i dusić, aż zaczną się rozpadać, ok. 20 min. Pomidory po tym czasie zmiksować przy pomocy blendera, powstanie wtedy niezbyt gęsty sos pomidorowy. Następnie ponownie gotować sos, wrzucić pomidorki koktajlowe. Dusić parę minut, dodać nieco pieprzu. W tym czasie można dodać również oregano/bazylię/ czosnek. Sos z pomidorkami przelać do wyparzonych słoików. Ja dodatkowo po szczelnym zakręceniu pasteryzuję słoiki przez ok. 15 min. Pomidory w sosie są idealną bazą do zup i sosów, wtedy, gdy nie można już dostać pachnących pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

nogawkuchni 05.05.2014 15:45
Bardzo przydatny przepis na ciekawy i z pewnością pyszny przetwór.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak