Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowy z pieczoną papryką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory 70 dag
papryka czerwona 6 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka płaska
cukier 0,5 łyżeczki
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowy z pieczoną papryką

Kroki postępowania

1
Papryki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie połówki papryki układamy na blaszce i skrapiamy olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C i zapiekamy ok. 40-50 min aż skórka ściemnieje.
Krok 1 - Sos pomidorowy z pieczoną papryką foto
2
Następnie gorącą paprykę przekładamy do worka foliowego i szczelnie zawiązujemy. Po 10-15 min paprykę wyjmujemy, zdejmujemy z niej skórkę i przekładamy do garnka.
Krok 2 - Sos pomidorowy z pieczoną papryką foto
3
Do papryki dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dodajemy cukier.
Krok 3 - Sos pomidorowy z pieczoną papryką foto
4
Całość zagotowujemy, doprawiamy do smaku i gotujemy do czasu aż warzywa rozgotują się a wytworzony sos odparuje. /Ja chciałam uzyskać bardzo gęsty sos więc gotowałam ok. 50 min. i uzyskałam 500 ml/
Krok 4 - Sos pomidorowy z pieczoną papryką foto
5
Całość miksujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
Krok 5 - Sos pomidorowy z pieczoną papryką foto
6
Przygotowany sos przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 min. Dzięki pieczonej papryce sos ma ciekawszy smak i intensywniejszy ciemny kolor. Doskonale pasuje do klopsików, makaronu lub pizzy.
Krok 6 - Sos pomidorowy z pieczoną papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak