Sos pomidorowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    3 kg
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • cebula

    3 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • ocet

    1/3 szklanka
  • sól

    1 łyżka
  • olej

    1/3 szklanka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę i gotujemy około 30 minut. Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę i podduszamy na oleju. Pomidory łączymy z cebulą i papryką, dodajemy przyprawy, ocet, cukier - całość mieszamy, zagotowujemy. Sos miksujemy lub przecieramy przez sito. Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 01.10.2013 14:19
nie ma jak domowy przecier

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat