Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    3 kg
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • cebula

    3 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • ocet

    1/3 szklanka
  • sól

    1 łyżka
  • olej

    1/3 szklanka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sos pomidorowy

Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę i gotujemy około 30 minut. Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę i podduszamy na oleju. Pomidory łączymy z cebulą i papryką, dodajemy przyprawy, ocet, cukier - całość mieszamy, zagotowujemy. Sos miksujemy lub przecieramy przez sito. Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Adamorek 01.10.2013 14:19
nie ma jak domowy przecier

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat