Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczeniowy z szynki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 400 g
marchewka
cebula
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
olej 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka zaokrąglona
śmietana 18 proc 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki 1 łyżka posiekanej

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczeniowy z szynki

Mięso opłukać osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej włożyć mięso,przesmażyć na rumiano. Przełożyć do rondelka,zalać 3 szklankami wody i postawić na palniku. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać ją do garnka. Kilka łyżek wywaru wlać na patelnię i łyżką rozprowadzić i zebrać cały smak z dna patelni, wlać wszystko do sosu. Dołożyć pokrojoną marchewkę, listek laurowy i kilka kulek ziela angielskiego, przykryć i gotować do miękkości. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i zaciągnąć nią sos. Doprawić solą i pieprzem, na koniec posypać natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 09.01.2017 17:34
pyszny i pożywny obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak