Sos pieczarkowy z kurkumą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    70 dag
  • cebula

    1
  • margaryna

    1,5 łyżki
  • kurkuma

    3/4 łyzeczki
  • śmietana 30%

    100 ml
  • mąka pszenna

    3 łyzki
  • pieprz

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos pieczarkowy z kurkumą foto
Pieczarki myjemy i kroimy w zgrabną kostkę średniej wielkości.
Krok 2 - Sos pieczarkowy z kurkumą foto
W garnku topimy margarynę i przesmażamy na niej pieczarki z dodatkiem słodkiej papryki, kiedy się lekko zrumienią wlewamy wodę, dodajemy nieco soli i pieprzu do smaku i gotujemy.
Krok 3 - Sos pieczarkowy z kurkumą foto
Obraną cebulę kroimy w talarki, po 15 minutach od zagotowania się wody z pieczarkami ją dodajemy i dalej gotujemy.
Krok 4 - Sos pieczarkowy z kurkumą foto
Do mąki dodajemy kurkumę, stopniowo wlewamy śmietanę, tak aby nie powstały grudki, dodajemy chochlę gorącego sosu, a następnie przelewamy całość do gotujących się pieczarek.
Krok 5 - Sos pieczarkowy z kurkumą foto
Gotujemy jeszcze kilka minut tak aby sos nieco zgęstniał, doprawiamy go do smaku i gotowym sosem polewamy ziemniaki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dagmara020 22.08.2012 07:54
wygląda pysznie
fijolek91 19.08.2012 14:54
pyszny obiadek:)
K&J 18.08.2012 22:56
bardzo ciekawy pomysł
Sroczka 18.08.2012 22:33
Doskonały sosik. Bardzo lubię sosy pieczarkowe.
wojtek5 18.08.2012 21:47
pieczarki pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat