Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 0,5 kg
cebula 1 sztuka
bulion drobiowy 0,5 l
masło 3 łyżki
mąka 1,5 łyżki
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy

Kroki postępowania

1
1. Cebulę kroimy w kostkę, obrane pieczarki w plasterki.
Krok 1 - Sos pieczarkowy foto
2
2. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i pieczarki i smażymy, aż z grzybów odparuje woda (ok 5 minut na wolnym ogniu). Po tym czasie zalewamy bulionem i dusimy 5 minut na wolnym ogniu.
Krok 2 - Sos pieczarkowy foto
3
3. Na osobnej patelni przygotowujemy zasmażkę: roztapiamy masło, i stopniowo, energicznie mieszając dosypujemy mąkę. Zasmażkę ciągle mieszając dodajemy do gotującego się bulionu. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.
Krok 3 - Sos pieczarkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mzap88 15.04.2015 20:17
pyszotka!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak