Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 300 g
cebula biała 1,5 szt
masło 40 g
mąka 1 łyżka
śmietana 12% 100 g
natka pietruszki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy
Krok 1 - Sos pieczarkowy foto
2
Pieczarki obieramy lub myjemy
Krok 2 - Sos pieczarkowy foto
3
Cebulę kroimy w kostkę
Krok 3 - Sos pieczarkowy foto
4
podsmażamy na maśle
Krok 4 - Sos pieczarkowy foto
5
Pieczarki kroimy w kostkę
Krok 5 - Sos pieczarkowy foto
6
dodajemy do podsmażonej cebuli. Dusimy około 5 minut.
Krok 6 - Sos pieczarkowy foto
7
Dodajemy szklankę wody i przyprawy. Gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do sosu. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Gotujemy 3 minuty.
Krok 7 - Sos pieczarkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 14.02.2015 08:40
pyszny sosik
Wacław 09.02.2015 11:21
lubie ten sos
zabcia117 09.02.2015 07:02
Świetny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak