Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 500 g
cebula 2 szt
śmietana 18 proc 3/4 szkl
mąka pszenna 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy

Cebulę kroimy w piórka, podduszamy na odrobinie oliwy w garczku, dodajemy do niej pokrojone niedbale pieczarki i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Kiedy juz zmiękną nam pieczarki dolewamy wodę tyle ile uważamy za stosowne :) ja wole więcej pieczarek a mniej sosu więc dolewam tak około 3 cm ponad pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Czekamy aż woda z pieczarkami się zagotuje i tak gotujemy jeszcze kilka minut. Dodajemy rozrobioną z wodą mąkę i zagęszczamy nasz sos. Jak ktoś lubi może dodać tez odrobinę śmietany. Gotujemy przez chwilkę i sos gotowy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak