Sos pieczarkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    15-20 dkg
  • cebula

    5 dkg
  • mąka

    3 dkg
  • śmietana

    3 łyżki
  • cytryna

    1 szt.
  • natka piertuszki posiekana

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz

  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyścić,pokroić w cienkie plastry.Cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę,dodac do grzybów.Zalać szklanką wody,udusic pod przykryciem,do miękkości ,podprawić mąką,przyprawić pieprzem i solą,zagotować.Dodać śmietanę,wymieszać.
Dodać posiekaną natkę.Do smaku dodać sok z cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (35)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 22.02.2016 20:45
Pyszny sos
Beata23 23.12.2013 17:43
pysznie wygląda
Grazyna0211 21.09.2013 13:22
pyszny jeden z moich ulubionych sosów
fotoviderek 18.09.2013 10:39
Świetny sos:)
misia53 14.04.2013 09:36
to najczęściej robiony sosik, wszyscy go lubią...
IZABELA29 12.04.2013 08:35
pyszny sosik i musowo ze świeżą natką pietruszki
Granita 28.03.2013 12:50
bardzo smaczny sos;uwielbiam z dużą dawką zieleniny
Ewelina38 07.03.2013 12:18
uwielbiam taki do kopytek bądź śląskich
Izabela/bella81 31.01.2013 19:48
smaczny
IZABELA29 26.11.2012 11:13
duże kawałki pieczarek to coś dla mnie ,wyjadłabym je same a sos zostawiła..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat