Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowo-śmietanowy do makaronu

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1/2 sztuki
pieczarki 15 dkg
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
kostka mięsna 1 sztuka
kwasna gęsta śmietana 3 czubate łyżki
mąka pszenna 1 czubata łyżka
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowo-śmietanowy do makaronu

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli i usmażyć je. Jak płyn z grzybów odparuje,doprawić je do smaku solą i pieprzem. Do grzybów dodać kostkę mięsną i wlać 1,5 szklanki wody, zagotować. Gotować ok. 5 minut.
Krok 1 - Sos pieczarkowo-śmietanowy do makaronu foto
2
Do słoika przełożyć śmietanę. Dodać do niej pół szklanki wody i mąkę. Słoik zakręcić i energicznie nim potrząsać, żeby wszystko się dokładnie wymieszało.
Krok 2 - Sos pieczarkowo-śmietanowy do makaronu foto
3
Śmietanę z mąką wlać do pieczarek. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować, co chwilę mieszając.
Krok 3 - Sos pieczarkowo-śmietanowy do makaronu foto
4
Gotowym sosem polewać dowolny, ugotowany makaron. Można go dodatkowo posypać startym żółtym serem.
Krok 4 - Sos pieczarkowo-śmietanowy do makaronu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 05.01.2014 13:57
świetny sosik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak