Sos paprykowo-pomidorowy do gołąbków

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Aksamitny sos, idealny do gołąbków.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • papryka czerwona

    3 sztuki
  • passata pomidorowa

    750 mililitrów
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryki wkładamy do pieczeniowego rękawa. Zapiekamy 45 min w 190°C z termoobiegiem. Studzimy, usuwamy skórkę i gniazda nasienne, „wodę” przecedzamy.

Na maśle podsmażamy mąkę, dodajemy passatę, papryki, dokładnie mieszamy. Studzimy, blendujemy.
Ponownie wstawiamy na palnik, dodając bulion, zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat