Przepis i sposób przygotowania na: Pasta pomidorowa
Ta pasta pomidorowa zawiera, poza pomidorami, inne składniki. Jest w niej gotowany ziemniak - poprawia konsystencję, papryka słodka - dodaje słodkiego smaku, czosnek oraz cebula - zaostrzają pastę oraz przyprawy, które dodają charakteru.
Możecie jej używać do kanapek, sosów czy dipów.
1. Ziemniaka obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, pokroić na kawałki. Możesz użyć ziemniaka, który został z obiadu.
2. Paprykę i cebulę pokrojoną na większe kawałki ułożyć na blasze i posmarować oliwą, piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 15-20 minut.
3. Upieczoną paprykę obrać i wyjąć nasiona. Czosnek obrać i pociąć na plasterki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pociąć na mniejsze kawałki.
4. Wszystkie składniki: pomidor, ziemniak, cebula, papryka, czosnek, słodka mielona papryka, sól, pieprz czarny mielony, miód i olej zmiksować za pomocą blendera. Pastę przechowywać w lodówce.