Sos mousseline

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    2 szt
  • sok z cytryny

  • sól do smaku

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • masło

    10 dag
  • śmietana 30%

    3 łyżki
  • woda zimna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować naczynia do kąpieli wodnej. Gdy w dolnym naczyniu zawrze woda, do górnego wbić żółtka, dodać wodę, sok z cytryny (kilka kropli) i przyprawy. Energicznie ubijać trzepaczką, aż powstanie gęsta masa. Zdjąć górny garnek. Dodawać stopniowo po kawałku masła do sosu, ucierając drewnianą łyżką. Gdy masło się skończy, dodać śmietanę (ubitą) i ostrożnie wymieszać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
forgielka 04.05.2011 10:36
muszę spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat