sos majonezowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    2 sztuki
  • sok z cytryny

    troche
  • sól

    do smaku
  • cukier

    szczypta
  • olej

    25 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek, włożyć do miski. Ucierać wałkiem w jedną stronę, dodać parę kropli cytryny i ciągle, ucierając powoli i ostrożnie, wkrapiać olej. Gdy sos zanadto gęstnieje, rozrzedzić nieco octem i łyżką zimnej wody, później wlewać olej cienkim strumieniem ciągle ucierając, dopóki nie wyjdzie cała ilość oleju, na końcu dodać cukier i sól do smaku

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 14.02.2013 12:24
dobry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat