Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos kurkowy Eli

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przygotowałam odchudzony sos kurkowy. Tłustą śmietanę zastąpiłam mlekiem 3,2 % tłuszczu. Sos był smaczny.

Składniki:

grzyby i cebula

kurki świeże 40 dag
cebula duża 1 szt.

pozostałe składniki

mleko 3,2% 500 ml
mąka pszenna 2 łyżki
olej rzepakowy 4 duże łyż.
sól 5 szczypt
Pieprz czarny mielony Prymat 5 szczypt

Porada

Sos kurkowy z mlekiem zamiast śmietany jest mniej kaloryczny.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos kurkowy Eli

przygotowanie składników

1
Kurki oczyścić, opłukać w osolonej wodzie i dokładnie odsączyć.
Krok 1 - Sos kurkowy Eli foto
2
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Krok 2 - Sos kurkowy Eli foto
3
Przygotować mleko i mąkę.
Krok 3 - Sos kurkowy Eli foto

przygotowanie sosu

1
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przesmażyć.
Krok 1 - Sos kurkowy Eli foto
2
Do cebuli dodać kurki, doprawić pieprzem i smażyć aż będą miękkie.
Krok 2 - Sos kurkowy Eli foto
3
Mleko wymieszać z mąką, wlać do kurek, doprawić solą i zagotować. Smacznego!
Krok 3 - Sos kurkowy Eli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.06.2020 16:19
Dobry sos.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak