Sos kurkowy Eli

Sos kurkowy Eli

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Przygotowałam odchudzony sos kurkowy. Tłustą śmietanę zastąpiłam mlekiem 3,2 % tłuszczu. Sos był smaczny.

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

grzyby i cebula

  • kurki świeże

    40 dag
  • duża cebula

    1 szt.

pozostałe składniki

  • mleko 3,2%

    500 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    4 duże łyż.
  • sól

    5 szczypt
  • czarny pieprz mielony Prymat

    5 szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

przygotowanie składników

Krok 1 - Sos kurkowy Eli foto
Kurki oczyścić, opłukać w osolonej wodzie i dokładnie odsączyć.
Krok 2 - Sos kurkowy Eli foto
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Krok 3 - Sos kurkowy Eli foto
Przygotować mleko i mąkę.

przygotowanie sosu

Krok 1 - Sos kurkowy Eli foto
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przesmażyć.
Krok 2 - Sos kurkowy Eli foto
Do cebuli dodać kurki, doprawić pieprzem i smażyć aż będą miękkie.
Krok 3 - Sos kurkowy Eli foto
Mleko wymieszać z mąką, wlać do kurek, doprawić solą i zagotować. Smacznego!
eli_555
Sos kurkowy z mlekiem zamiast śmietany jest mniej kaloryczny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat