Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos kurkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurki 20 dag
cebula 1 sztuka
szczypiorek 1/2 pęczek
smietana 18% 3 łyżki
mąka 1 łyżka
bulion 2 szklanki
sól
pieprz
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos kurkowy

Kroki postępowania

1
Do sosu użyłam kurki mrożone, można również dodać kurki przygotowane w słoiku w zalewie.
Krok 1 - Sos kurkowy foto
2
Cebulę obieramy i podsmażamy delikatnie na maśle. Następnie dodajemy oczyszczone i sparzone kurki. Całość dusimy około 20-25 minut, podlewamy bulionem.
Krok 2 - Sos kurkowy foto
3
Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką by pozbyć się grudek i zaciągamy nią sos. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek.
Krok 3 - Sos kurkowy foto
4
Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Sos kurkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 26.09.2013 17:56
palce lizać
Andrzej8 21.03.2013 09:08
uwielbiam kurki więc taki sos na pewno by mi smakował
Gary Michy 20.03.2013 18:49
Kurkowy sosik pychotaaa! :)
leonowie 20.03.2013 17:11
mój ulubiony:)
WiktoriaGotuje 20.03.2013 17:08
przepyszny
Megg 20.03.2013 17:04
pyszny sosik!!!!
Luka Li 20.03.2013 16:35
Kurkowy musi być pyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak