Sos kurkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

    3-4 łyżki
  • kurki

    20 dkg
  • kremowy mix do sałatek zup

    180 gram
  • woda

    1,5 szklanki
  • pieprz do smaku

  • mąka

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • kostka mięsna

    1 sztuka
  • przyprawa uniwersalna

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos kurkowy foto
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć ją na oliwie razem z posiekanym czosnkiem.
Krok 2 - Sos kurkowy foto
Do cebuli dodać oczyszczone, dowolnie pokrojone kurki (mogą być mrożone), usmażyć je. Oprószyć solą i pieprzem.
Krok 3 - Sos kurkowy foto
Dodać kostkę mięsną i kremowy mix do sałatek, zup i sosów 12%, wymieszać.
Krok 4 - Sos kurkowy foto
Mąkę dokładnie rozmieszać w zimnej wodzie. Wlać do sosu. Chwilę gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 25.11.2012 11:36
tak zrobione kurki będą pasować do każdego mięsa
Weronika_eM 17.12.2011 15:19
przepyszny
Marlena/Kinia 28.11.2011 19:44
mój ulubiony:-)
Ewa6274879 25.11.2011 22:37
Uwielbiam go!
Jarlin 25.11.2011 21:33
smaczny !
Lotar 25.11.2011 14:39
pycha :)
ewasylwia 25.11.2011 12:22
pyszności
BernadettaP 25.11.2011 10:23
Poproszę choć łyżkę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat