Sos kurkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

    3-4 łyżki
  • kurki

    20 dkg
  • kremowy mix do sałatek zup

    180 gram
  • woda

    1,5 szklanki
  • pieprz do smaku

  • mąka

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • kostka mięsna

    1 sztuka
  • przyprawa uniwersalna

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos kurkowy foto
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć ją na oliwie razem z posiekanym czosnkiem.
Krok 2 - Sos kurkowy foto
Do cebuli dodać oczyszczone, dowolnie pokrojone kurki (mogą być mrożone), usmażyć je. Oprószyć solą i pieprzem.
Krok 3 - Sos kurkowy foto
Dodać kostkę mięsną i kremowy mix do sałatek, zup i sosów 12%, wymieszać.
Krok 4 - Sos kurkowy foto
Mąkę dokładnie rozmieszać w zimnej wodzie. Wlać do sosu. Chwilę gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 25.11.2012 11:36
tak zrobione kurki będą pasować do każdego mięsa
Weronika_eM 17.12.2011 15:19
przepyszny
Marlena/Kinia 28.11.2011 19:44
mój ulubiony:-)
Ewa6274879 25.11.2011 22:37
Uwielbiam go!
Jarlin 25.11.2011 21:33
smaczny !
Lotar 25.11.2011 14:39
pycha :)
ewasylwia 25.11.2011 12:22
pyszności
BernadettaP 25.11.2011 10:23
Poproszę choć łyżkę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat