Sos jogurtowy z serem feta

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jogurt grecki

    500 g
  • ser feta

    200 g
  • miód płynny

    1 łyżeczka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • ogórek sałatkowy

    średni
  • mięta świeża siekana

    kilka listków
  • sok z cytryny

  • oliwa

    EV 1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jogurt schłodzić i połączyć z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny (dość dużo, aby smak był wyraźny) oraz miodem. Doprawić białym pieprzem. Ogórek obrać, przeciąć wzdłuż na połowę i łyżką wyskrobać nasiona. Miąższ utrzeć na największych oczkach tarki.
Listki mięty pokroić w paski i wymieszać z jogurtem oraz pokruszoną lub rozgniecioną widelcem fetą.
Sos doprawić niewielką ilością oliwy EV.
Habibi
Sos idealnie nadaje się do wszelkich potraw z rusztu (warzywa, mięsa, ryby i owoce morza), jako dodatek do frytek, szaszłyków, kebaba, gyrosa, smażonych i pieczonych warzyw oraz mięs.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat