Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos jogurtowy z serem feta

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jogurt grecki 500 g
ser feta 200 g
miód płynny 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
czosnek 3-4 ząbki
ogórek sałatkowy średni
mięta świeża siekana kilka listków
sok z cytryny
oliwa EV 1 łyżka

Porada

Sos idealnie nadaje się do wszelkich potraw z rusztu (warzywa, mięsa, ryby i owoce morza), jako dodatek do frytek, szaszłyków, kebaba, gyrosa, smażonych i pieczonych warzyw oraz mięs.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos jogurtowy z serem feta

Jogurt schłodzić i połączyć z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny (dość dużo, aby smak był wyraźny) oraz miodem. Doprawić białym pieprzem. Ogórek obrać, przeciąć wzdłuż na połowę i łyżką wyskrobać nasiona. Miąższ utrzeć na największych oczkach tarki.
Listki mięty pokroić w paski i wymieszać z jogurtem oraz pokruszoną lub rozgniecioną widelcem fetą.
Sos doprawić niewielką ilością oliwy EV.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak